top of page

Milloin musiikkivideon tekeminen on järkevää?

Päivitetty: 4. syysk. 2019


Milloin musiikkivideon tekeminen on järkevää

Musiikkivideot eivät ole enää niin merkittävässä roolissa artistien markkinoinnissa, mitä ne olivat ennen. Tähän on vaikuttanut erityisesti sosiaalisen median käytön kasvaminen artistien ja bändien brändimielikuvan rakentamisessa.


Some mahdollistaa visuaalisen sisällön tuottamisen hyvin pienillä kustannuksilla ja ketterästi, jolloin musiikkivideon rooli on osittain korvattu some-sisällöillä.


Toinen merkittävä muutos liittyy musiikkivideoiden julkaisukanaviin ja kuluttajien tapaan kuluttaa musiikkivideoita.


Vielä 2000-luvulla musiikkivideoita esittäneet televisiokanavat olivat nuorison suosiossa ja ohjelmien ympärille rakentui mainosmarkkina, jolloin musiikkivideoiden tekeminen saattoi olla artistin promoamisen sivujuonteena jopa taloudellisesti kannattavaa.


Nuorten kohdeyleisöjen siirryttyä televisiosta YouTubeen, muuttui myös musiikkivideoiden rooli ja markkina. Kuka tahansa pystyi julkaisemaan musiikkivideoita ilman portinvartijoita ja suuremmat kohdeyleisöt pirstaloituivat yksilökuluttajiksi.


Tarjonnan kasvaessa myös esille pääsy vaikeutui ja kallis musiikkivideo ei ollut enää tae siitä, että sen kautta kappale ja artisti löytäisi tiensä oikean kohdeyleisön ruuduille ja sydämiin.


Musiikkivideo ei kuitenkaan ole formaattina kuollut ja niiden tekeminen voi olla edelleenkin järkevää. Missä vaiheessa ja milloin artistin tai bändin pitäisi panostaa musiikkivideon tekoon?


Se selviää tästä kirjoituksesta.


Artistin tai bändin kypsyystaso määrittää paljon


Nyrkkisäännöksi antaisin ohjeen, että aivan uransa alussa olevan artistin tai bändin ei kannata panostaa musiikkivideon tekemiseen.


Musiikkivideot ovat usein melko kalliita, riskialttiita ja raskaita projekteja, jolloin matkan alussa olevien artistien ja bändien kannattaa käyttää pienet resurssinsa tuottavampaan tekemiseen.


Alkuvaiheessa kannattaa mielummin panostaa:

  • oman identiteetin kirkastamiseen (millainen artisti/bändi on kyseessä ja miltä haluamme näyttää ja kuulostaa)

  • tuotteen kehittämiseen eli parempien biisien kirjoittamiseen ja tuottamiseen - jopa ensimmäisen hitin tekemiseen sekä

  • tulevaisuuden isomman kuvan suunnitteluun (mihin tähtäämme ja miten julkaisemme sekä promoamme musiikkiamme)

Nämä kysymykset ovat paljon tärkeämpiä ratkaistavaksi ennen ensimmäistä musiikkivideota.Ensimmäisen musiikkivideon julkaisu


Musiikkivideon julkaisu voi olla järkevää, kun tietyt virstanpylväät on saavutettu ja tekemisen taso on riittävän korkealla tasolla.


Ennen kuin suunnittelet musiikkivideon tekemistä itsellesi tai bändillesi, varmista että:

  1. Olette määrittäneet musiikilliset tavoitteenne (mihin tähtäätte, millä aikataululla ja miten mittaatte onnistumistanne)

  2. Olette ottaneet sosiaalisen median haltuun mahdollisimman hyvin, ja julkaisette kanaviinne aktiivisesti sisältöä ja seuraajakuntanne on tasaisessa kasvussa

  3. Olette tehneet muutaman laadukkaan julkaisun (3-6 kpl) ja julkaisseet ne myös digijakelun (Spotify jne.) kautta

  4. Olette suunnitelleet visuaalisen ilmeenne yhdenmukaiseksi ja teillä on selkeä visio siitä, miltä haluatte näyttää eri kanavissa

  5. Olette keikkailleet aktiivisesti ja keikkojen määrä on kasvussa

  6. Olette löytäneet tuottajan ja teillä on selkeä visio musiikkinne kehittämisestä

  7. Teillä on käsissä vähintään yksi potentiaalinen hittikappale, joka on musiikkivideon arvoinen

Kuten huomaat, listassa on melko paljon asioita, jotka menevät musiikkivideon tekemisen edelle.


Älä siis hötkyile turhaan musiikkivideon kanssa vaan kehitä muita osa-alueita mahdollisimman pitkälle. Tällöin saatte ensimmäisestä musiikkivideostanne enemmän tehoja irti.Mitä hyötyä musiikkivideosta voi olla?


Tekstin loppuun on syytä nostaa myös muutama hyöty, joita musiikkivideon tekeminen voi tarjota:


1. Tarinan kirkastaminen tai vahvistaminen


Musiikkivideon avulla artistista tai bändistä voidaan tuoda esiin uusia puolia, joita musiikin, some-sisältöjen ja promokuvien avulla ei ole vielä viestitty. Toisaalta video voi toimia olemassa olevan brändin ja tarinan vahvistajana, jolloin koko paketista tulee entistä vakuuttavampi ja ammattimaisempi.


2. Markkinointimateriaalien rikastaminen


Hittipotentiaalisen kappaleen markkinoinnissa video voi tuoda lisäarvoa. Videon tekeminen on fiksua etenkin silloin jos bändin tai artistin biisi päätyy radiosoittoon asti. Iso yleisö haluaa varmasti nähdä minkälainen porukka biisin takana on ja mikä olisikaan parempi tapa tuoda tämä esiin kuin laadukkaan musiikkivideon avulla.


3. Sainaus musiikkiyhtiölle


Joissain tilanteissa musiikkivideo voi toimia erinomaisena sisäänheittäjänä, mikäli artistin tai bändin sainaus isoon musiikkiyhiöön on viittä vaille valmis. Yleensä edellytyksenä on se, että artistin kaikki muut tärkeät peruspilarit ovat kunnossa ja neuvottelujen pohjalla on vahva kiinnostus ja usko artistin potentiaaliin. Tällaisessa tilanteessa musiikkivideo voi olla viimeinen ongelmanpoistaja tuotantopäälliköiden ja markinointi-ihmisten ajatuksissa. Laadukkaasti toteutettu musiikkivideo, joka avaa bändin/artistin tarinaa ja identiteettiä, voi ratkaista epäselvät kysymykset siitä, millaisena artisti pitäisi yleisölle, medialle ja yhteistyökumppaneille esitellä.Miten musiikkiuralla kannattaa edetä?


Artistit ja bändit voivat tehdä monia asioita oman uransa edistämisen eteen. Tärkeintä on tietää, mitä kannattaa tehdä ja missä vaiheessa - mitä pyrin tässäkin kirjoituksessa avaamaan.


Suosittelen, että lataat meidän maksuttoman työkalun, jonka avulla voit suunnitella omaa uraasi eteenpäin. Sen avulla tiedät, mitä sinun kannattaa tehdä juuri nyt, jotta tekemisesi menisi eteenpäin ja saavuttaisit seuraavan haluamasi tason.


Pääset lataamaan työkalun klikkaamalla alla olevaa banneria 👇


Jukka "JuKa" Hynynen

Toimitusjohtaja, artisti, tuottaja

bottom of page