top of page

Menestyvän artistin ominaisuudet

Päivitetty: 7. maalisk. 2019

Menestyvän artistin ei aina tarvitse olla huippuunsa viritetty soittaja, laulaja, biisintekijä tai esiintyjä. Nämä taidot saattavat tukea uralla etenemistä, mutta taustalla on usein muita tärkeitä ominaisuuksia, jotka menevät soitto- tai laulutaitojenkin ohitse.

Tässä kirjoituksessa käyn läpi kolme tärkeää menestyvän artistin ominaisuutta.


Artistius


Jokaisen menestyvä artistin sisällä roihuaa isolla liekillä vahva artistius. Tämä on ominaisuus, jonka jokainen artisti tarvitsee, jotta ura voi olla menestyksekäs.


Usein puhutaan, että artistiuteen synnytään ja toisilla sitä on ja toisilla ei. Artistiuteen voidaan kuitenkin myös oppia ja kasvaa jos artistia ohjaa oikeanlaiset motiivit.


Artistiuteen kuuluu olennaisesti se, että artistilla on vahva tarve itseilmaisuun. Artistilla on sisäisestä missiosta kumpuavaa sanottavaa, jota tukee vahva tarina tekemisen taustalla ja hänellä on halu paketoida tarina tai missio oman musiikin muotoon yleisön kuultavaksi.


Artisti kohtaa matkallaan paljon erilaisia haasteita ja tämä vahva sisäinen palo ohjaa artistia eteenpäin, vaikka työ tuntuisi ajoittain uuvuttavalta ja menestystä ei tulisi useista yrityksistä huolimatta.


Suhde omaan yleisöön


Menestyvä artisti kunnioittaa ja vaalii suhdettaan yleisöönsä. Huippuartistit osaavat kohdata yleisönsä joka konsertissa merkityksellisellä tavalla ja luoda ikimuistoisia kohtaamisia. Tämäkin taito on osalla artisteista synnynnäistä, mutta se on myös täysin opeteltavissa oleva taito.


Menestyvällä artistilla on taito koskettaa ja puhutella isoa yleisöä erityisellä tavalla. Tasavertaisen suhteen luominen oman kuulijakunnan kanssa on asia, joka voi ohjata artistia eteenpäin uralla, vaikka omat laulu- tai soittotaidot eivät olisikaan huippumuusikon luokkaa. Tästä hyvänä esimerkkinä on Bob Dylan, jonka soitto-, laulu-, ja biisintekotaidot jakavat vahvasti mielipiteitä. Hänellä on kuitenkin erityinen taito pukea hienoja ajatuksia sanoituksiin ja koskettaa omaa kuulijakuntaansa - ja tämä taito on ollut kantava voima hänen urallaan.


Lopulta yleisö on se, joka maksaa artistin palkan. Menestyksekäs artisti muistaa tämän ja kokee olevansa etuoikeutettu esittäessään omaa musiikkia ihmisille, jotka ovat valmiita siitä maksamaan ja käyttämään aikaansa sen kuluttamiseen. 

Haluatko ladata maksuttoman oppaan, jossa annamme vinkkejä artistin uralla etenemiseen? Tutustu oppaaseen ja lataa se täältä ->


 


Yhteistyötaidot


Vaikka isolle yleisölle artisti saattaa olla ainut näkyvä hahmo, on hyvä muistaa, että yksikään menestynyt artisti ei ole raivannut tietään huipulle yksin. Taustalla saattaa olla iso määrä erilaisia toimijoita, kuten bändi, keikkamyyjät, tuottajat, kustantajat, keikkajärjestäjät, markkinoijat jne. Artistin on kyettävä toimimaan erilaisten henkilöiden kanssa ja tekemään töitä yhteisen tavoitteen eteen.


Moni kuvittelee, että artistin työ sisältää ainoastaan kappaleiden säveltämistä ja niiden esittämistä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä menestyneet artistit ovat taitavia työssään myös esiintymisten ja biisien säveltämisen ulkopuolella. Hyvät yhteistyötaidot edistävät artistin uraa ja mahdollistavat lopulta ison läpimurron.


Tee töitä ja kehitä ominaisuuksiasi


Lopuksi on hyvä muistuttaa, että kaikki nämä olennaiset ominaisuudet ovat opeteltavissa ja niissä voi kehittyä ajan kanssa entistä paremmaksi. Keskity siis näihin asioihin:

  1. Löydä sisäinen artistiutesi ja vahvista sekä vaali sitä

  2. Kehitä suhdetta kuulijoihisi ja kunnioita yleisöäsi

  3. Luo kestäviä yhteistyösuhteita ja ole luottamuksen arvoinen

Nämä ominaisuudet auttavat sinua eteenpäin. Tsemppiä valitsemallasi musiikin urapolulla!


Jukka "JuKa" Hynynen

Toimitusjohtaja

Jiffel Music Oy


 

Onko sinun aika ottaa askel kohti unelmaasi ja edetä musiikin uralla? Musiikin Urapolku -verkkovalmennus on auttanut monia aloittavia artisteja eteenpäin.


Tutustu valmennusvaihtoehtoihin ja tule mukaan! ->


 

bottom of page